­

szöveguj

MÁS - KÉP AZ OKTATÁSRÓL  

Az egyesület adószáma: 18078130-1-42

Oldalunk átalakítás alatt áll. A tartalmak folyamatosan kerülnek feltöltésre! Szíves elnézésüket kérjük!

Kedves Kollégák!

Az EMMI 2014. december 15-16-án küldött felkérő leveleiben véleményezésre adta közre a:

  1. az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet módosításáról
  2. a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet módosításáról

szóló rendelettervezeteket, amelyek véleményezését elküldtünk az EMMI-nek, az alábbi megjegyzéssel:

„ … Sajnos, a véleménykérés, a lehető legrosszabbkor jött: az iskolákban a kollégák a téli szünet előtti karácsonyi ünnepkörökkel voltak elfoglalva, az ünnepek pedig komoly családi elfoglaltságot jelentettek. (Ne felejtsük el, hogy a pedagógusok – így a szakértők is – jelentős része nő, akiknek a karácsonyi ünnepek komoly otthoni feladatokat jelentenek, ezt fontos lenne tekintetbe venni! Ezt a problémát minden évben jelezzük, ennek ellenére minden évben kapunk rendelettervezetet a karácsonyi-újévi ünnepekre).

A fenti okok miatt meglehetősen „hézagosak” a visszaküldött vélemények. Ez pedig azt jelenti, hogy a most elküldött hozzászólások nem teljes körűek, sőt, úgy gondoljuk, hogy ha a véleménykérés megfelelő időben történik, sok, építő jellegű, érdemben fontos hozzászólást tudtunk volna továbbítani, amely jelentősen segíthetné a rendeletalkotás folyamatát, az új életbelépő rendelet elfogadottságát, használhatóságát. E jelzés átgondolását feltétlen javasoljuk, mert a köznevelés minden résztvevője számára fontos lenne, hogy a megalkotott új rendeletek időtállóak, hosszú távon használhatóak legyenek, ne kelljen az új rendeleteket a tapasztalatok miatt néhány hónapon belül újragondolni”.

Ezúton is köszönjük azoknak a kollégáknak a véleményét, akik a karácsonyi ünnepek elfoglalt időszakában vették a fáradságot, és átolvasták a rendelettervezeteket, segítették az egyesületet a vélemény megformálásában, s egyben segítették a jogalkotás folyamatát! Egyben köszönjük a megyei vezetők segítségét is, a vélemények összegyűjtésében!

Az összesített véleményeket 2014. december 31-én elküldtük a jogalkotás részére. Amint a rendelettervezetek nyilvánossá válnak, az összesített KÖSZOE véleményt közzétesszük.

Köszönettel:

                         Bella Tibor                                   Jurecz Emil

                              elnök                                           főtitkár

­